Що необхідно для приготування пряного базилікового оцту:
- будь-яка скляна пляшка з герметично закривається пробкою;
- столовий 6% оцет;
- свіжий червоний базилік 3-5 гілочок;
- 3-6 горошин запашного перцю (за смаком);
Червоний базилік по одній гілочці, акуратно, поміщаємо в порожню пляшку, туди ж кидаємо запашний перець, заливаємо оцтом до самої пробки.
Оцет з базиліком стане приємного рожевого кольору приблизно на 3-5 день. Пряний оцет можна процідити і перелити в іншу ємність, але я віддаю перевагу залишати базилік прямо в пляшці.
Шкоди організму червоний базилік може нанести при індивідуальній непереносимості. Базилік є безпечною нетоксичною рослиною і, як правило, не приносить шкоди при помірному вживанні. Ефірну олія базиліку не рекомендується застосовувати під час вагітності. З обережністю його слід використовувати при тромбозах, підвищеному згортанні крові, епілепсії, гіпертонії.