Ткемалі (ტყემლის საწებელა) - грузинський соус, в основному використовується з рибою, м'ясом, птицею, гарнірами з картоплі і макаронних виробів. В даний час існує безліч модифікацій цього соусу, в його основі лежить кисла слива, модифікації цього соусу полягають в тому, що кислу сливу замінюють іншими кислими плодами, наприклад, агрусом, червоною смородиною, а в нашому випадку - сливи розчепіреної або аличею
Щоб приготувати нашу аджику, нам знадобитися:
- 2,5 кілограм помідорів;
- 0,5 кілограм солодкого червоного перцю
- 3 штуки гіркого перцю (можна більше, за смаком, хто любить гостріше);
- 300 грам часнику (1 склянка);
- 300 грам хрону;
- 1,5 склянки оцту;
- 1 склянка цукру;
- 2 столові ложки солі;
Оцет, цукор і сіль ви можете покласти на свій смак.
Приготування:
Все перекрутити через м'ясорубку і розкласти по банках. Зберігати в холодильнику.
Виходить приблизно 3-3,5 літра.
Найпростіший спосіб приготувати пряний базиликовий оцет для заправки салатів та інших страв.