Для приготування ткемалі нам буде потрібно:

  • 1,5 кілограми аличі;
  • 2 головки часнику;
  • 1-3 штуки гострих перцю (за смаком, хто любить по гостріше можна додати більше);
  • 4-6 гілочок м'яти, меліси (якщо у вас буде омбало, вона ж болотна м'ята, взагалі прекрасно!);
  • 1 пучок кінзи;
  • 1 пучок кропу;
  • коріандр за смаком;
  • 1 чайна ложка солі;

Аличу промити, залити водою і варити приблизно 40 хвилин. Потім аличу протерти крізь сито, щоб відокремити кісточки.

Пюре, яке вийшло з нашої аличі перекладаємо в кухонний комбайн (можна використовувати блендер), туди ж додаємо очищений часник, гострий перець, нарізану кінзу, кріп, листя м'яти (без стебел), коріандр, сіль. Збиваємо все до однорідної маси.

Виливаємо суміш у сковороду або каструлю і постійно помішуючи продовжуємо варити поки консинстенція НЕ буде нагадувати густу сметану, доводимо до кипіння і вимикаємо.

Якщо ви віддаєте перевагу гострим соусам, покладіть побільше часнику і перцю. Любителі ніжного ткемалі, навпаки, віддадуть перевагу пряним травам.

При приготуванні ткемалі дуже важливо дотримуватися кількох правил:

  • при варінні слив, обов'язково помішуйте пюре дерев'яною лопаткою, інакше пюре пригорить;
  • ніколи не додавайте оцет в ткемалі, навіть якщо робите заготовки на зиму;
  • якщо ви робите ткемалі про запас, після розливу соусу в пляшки додайте зверху пару ложок рослинного масла - це охоронить соус від псування;
  • аличу звичайною сливою замінювати не можна ні в якому разі, краще вже спробувати зварити ткемалі з терну або горезвісного зеленого агрусу;
АлычаИнгредиенты для приготовления ткемали

Ткемалі в першу чергу - це сливи, відомі нам як алича. А однойменний соус, який з них готують, зобов'язаний цим сливам своїм дивовижним кислим смаком. На жаль, справжні сливи ткемалі можна роздобути тільки в Грузії. Тому приготувати грузинський соус №1 не кожному вдається.